söndag 7 september 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Kusthotellet Styrsö har öppnat – ny destination i Göteborgs skärgård
    • Idéer för skiddestinationer som vill tänka nytt i sin marknadsföring
    • Heart of Lapland dubbelt nominerad till prestigefullt pris
    • Järvsö laddar för vintern – fler boenden och nya skidområdet lockar
  • Platsannonser:
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 33 -25
    • Projektledare möte och kongresser sökes till Helsingborg Arena
    • Stark efterfrågan – SkiStar rekryterar tusentals nya medarbetare
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
    • Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • Bianca Brandon-Cox gästbloggar om måltidsupplevelser och trender för 2025.
    2025-01-05 18:12

    Trendspaning 2025: En era för måltidsupplevelser och hållbar platsutveckling

    Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyperlokala smaker, förstklassigt värdskap och storytelling kan företag skapa upplevelser som inte bara lockar resenärer utan också stärker lokalsamhällen och platsattraktivitet. Resan mot framtiden för både små och stora aktörer i besöksnäringen nyttjar med fördel en attraktiv spänst mellan tradition och innovation.

    Detta är ett blogginlägg från Bianca Brandon-Cox. Här kan ni läsa fler av hennes inlägg.

    Måltidsturism som motor för platsutveckling

    År 2025 ser vi hur måltidsturismen får status som en central kraft för platsutveckling. Genom att erbjuda autentiska och platsunika måltidsupplevelser kan företag inom besöksnäringen inte bara attrahera resenärer, utan också stärka lokalsamhällen och öka platsattraktiviteten. Starka berättelser och hyperlokala smaker blir viktiga verktyg för att skapa minnesvärda upplevelser som resenärer vill dela med sig av.

    Läs mer:

    • 2025 kommer flertalet projekt att tilldelas miljontals kronor för att jobba med att främja platsutveckling med måltidsturism
    • Tiraholms Fisk, vinnare av Stora Turismpriset 2024, är ett lysande exempel på hur hållbara måltidsupplevelser stärker platsens identitet
    • Lokalproducerad mat på OK Västerbotten


    Upplevelser framför prylar

    Fler konsumenter kommer framöver att lägga sina resurser på mat och upplevelser snarare än materiella ting enlig Data från YouGov.

    Framtidens resenärer efterfrågar holistiska upplevelser där kropp och sinne stimuleras. Enligt Visit Swedens målgruppsanalyser ökar resenärernas välbefinnande av att ”utvecklas genom att lära mig nya saker”. Aktiviteter som matvandringar, baka, laga mat eller smaksätta sin egen snaps eller gin blir alltmer populära. Detta visar på en stark längtan efter att få använda handens kraft och återgå till ”back to basics” i en alltmer digital vardag. Denna upplevelsetrend skapar möjligheter för företag att paketera attraktiva helhetsupplevelser som kombinerar mat, kultur och natur.

    Läs mer:

    • YouGovs rapport om resetrender
    • Moveat, en snabbväxande aktör som erbjuder matvandringar
    • Utematlagning, bushcraft och jakt med Elles Utemat
    • Samiska kulturupplevelser med Huuva Hideaway


    Lokalt och hållbart i fokus

    Resenärer vill ”äta gott och göra gott” samtidigt. Intresset för hyperlokala produkter och ”matarkeologi” växer, där gäster söker ännu djupare kunskap om matens historia och ursprung. Med 81% av globala resenärer som vill prova det inhemska köket och 84% som vill bidra till kulturell förståelse genom sina resor, har måltidsupplevelser en central roll i att stärka, bevara och utveckla svensk måltidskultur.

    Läs mer:

    • Booking.coms Travel Predictions 2024
    • Visit Swedens insikter om måltidsturism och trender
    • Bygg relationer med lokala leverantörer


    Flerdimensionella sensoriska helhetsupplevelser

    Efter pandemin växer längtan att få stimulera alla sinnen genom unika och minnesvärda, korsbefruktande helhetsupplevelser för varje år som går. Flerdimensionella upplevelser som kombinerar natur, kultur och måltid samt som stimulerar flera sinnen, tillsammans med ett förstklassigt värdskap, ligger i framkant.

    AI och digital transformation spelar en avgörande roll i besöksnäringen där man bland annat kan ge en försmak genom digitala upplevelser, men resenärer söker samtidigt digital balans. Teknik som AR och VR används för att skapa interaktiva upplevelser, medan mottrenden med digital detox växer parallellt. Enligt Ungdomsbarometern vill fler unga minska sin teknikanvändning och söker sig till mer analoga aktiviteter.

    Läs mer:

    • Danska restaurangen Alchemist använder teknologi för att skapa mångdimensionella upplevelser som stärker platsens berättelse
    • Uppskattad korsbefruktningspaketering i Småland
    • Trender 2025 – Enligt Unga


    Storytelling och synlighet – kraftfulla nycklar till framgång

    För att sticka ut i konkurrensen krävs autentiska erbjudanden, digital närvaro och att lyfta det platsunika i både fysiska och digitala möten. ”Vad finns i skyltfönstret?” är en fråga varje aktör inom besöksnäringen bör ställa sig. Genom att prioritera det lokala och platsunika – på menyn, i alla miljöer, på hyllor, hotellrummet och i sociala medier – kan företag skapa minnesvärda berättelser som resenärer vill dela vidare.

    Läs mer:

    • Bar Nordic i Stockholm
    • Facit Bar i Umeå


    Vad smakar 2025?

    Enligt Brandwatchs trendrapport rankas fermenterad mat, svamp och alger/seaweed högt bland de ämnen konsumenter diskuterar online i flera länder. Dessa trender kan ge en spännande inblick i framtidens smaker.

    Pionjären Noma erbjuder en medlemsklubb, Taste Buds, för den som vill prenumerera på innovativa nya produkter och fördjupa sig i smakernas värld.

    Läs mer:

    • Brandwatchs Food Trends Report
    • Nomas Taste Buds på Instagram


    Grossisternas roll inom hållbarhet och innovation

    Grossister som Martin & Servera och Grönsakshallen Sorunda (med flera hallar) har nu möjlighet att visa vägen för hur hållbarhet och lokala råvaror kan bli en ännu större del av både restaurangköken och måltidsupplevelser. Martin & Serveras kokbok Framtidens Krogklassiker inspirerar restauranger till att göra mer hållbara val. Svenska ”boquerones” på siklöja, utvecklat av Sorunda och Liura I samarbete med Axfoundation, är ett exempel på hur man kan arbeta med anatomiskt ansvar och innovera platsunika svenska råvaror till nya spännande produkter. Sverige har en unik styrka inom progressiv matkultur och hållbarhet, vilket är en viktig konkurrensfördel.

    Läs mer:

    • Martin & Serveras kokbok Framtidens Krogklassiker
    • Svenska ”boquerones”
    • Sveriges styrkepositioner inom måltidsturism


    Digital transformation och AI som resurs och partner

    Artificiell intelligens (AI) revolutionerar besöksnäringen. Framtidens AI-agenter kan personalisera upplevelser, effektivisera logistik och skapa helt nya affärsmodeller. Ett exempel är chatbotar som agerar personliga concierger för resenärer eller avancerade system som optimerar prissättning baserat på hållbarhetsmål. Ett annat är Consupedia – en AI-driven lösning som hållbarhetsdeklarerar livsmedel genom att analysera deras påverkan på miljö, hälsa och social rättvisa.

    AI-verktyg som ChatGPT erbjuder stora möjligheter för företag att effektivisera arbetet och anpassa sig till framtidens behov. Från SEO-optimerad storytelling till affärs- och produktutveckling blir teknologin en viktig partner för att möta resenärernas krav.

    Läs mer:

    • AI och framtidens reseupplevelser
    • Consupedia – hållbarhetsdeklaration för livsmedel


    Slutsats

    Framtiden för besöksnäringen är ljus och full av möjligheter. Genom att satsa på autenticitet, hållbarhet och innovation kan företag inte bara möta resenärernas önskemål, utan också bidra till starkare lokalsamhällen och en mer hållbar värld. Med kraften i det platsunika, samarbete, teknik, ett extra gott värdskap kan vi skapa upplevelser som inte bara inspirerar utan också förändrar. 2025 är året då tradition och innovation förenas för en bättre framtid.

    Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur du kan dra nytta av dessa trender in din verksamhet!

    Bianca Brandon-Cox, Specialist inom måltidsturism och marknadsföring av måltidskoncept.

    • Text: Bianca Brandon-Cox
    • Foto: Bianca Brandon-Cox
    Tweet
  • Kusthotellet Styrsö har öppnat i Göteborgs skärgård.
    2025-09-06 19:32

    Kusthotellet Styrsö har öppnat – ny destination i Göteborgs skärgård

    Med havet som granne och skärgårdens historia i väggarna öppnade Kusthotellet Styrsö på en av Västsveriges mest älskade öar.

  • Marcus Ståhl bloggar om hur skiddestinationer kan göra mer unika saker för sin marknadsföring än att ta samma bild på familjen i skidbacken varje år.
    2025-09-06 18:54

    Idéer för skiddestinationer som vill tänka nytt i sin marknadsföring

    Marcus Ståhl ger unika och spännande idéer för kampanjer, marknadsföring och tillvägagångssätt för skiddestinationer.

  • Heart of Lapland har fått en dubbel nominering till årets Publishingpris.
    2025-09-05 22:17

    Heart of Lapland dubbelt nominerad till prestigefullt pris

    Heart of Lapland har nominerats till årets Publishingpris i två kategorier. Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling.

  • Med fler boenden, uppgraderade barnområden och ett unikt restaurangutbud är förväntningarna höga på Järvsöbacken i vinter. Anläggningen har bidragit till att locka rekordmånga skidfamiljer till Järvsö.
    2025-09-04 15:21

    Järvsö laddar för vintern – fler boenden och nya skidområdet lockar

    Järvsö förbereder för vintersäsongen. Med fler boenden och uppgraderade barnområden är förväntningarna höga på Järvsöbacken.

  • Örebro länsmuseet har på styrelsens uppdrag sagt upp hyreskontraktet med Statens fastighetsverk som äger Örebro slott.
    2025-09-03 19:17

    Länsmuseet lämnar Örebro slott

    Örebro länsmuseet har sagt upp hyreskontraktet på Örebro slott. Det innebär att museet inte har någon fast publik verksamhet förrän 2027.

  • Hotel Pigalle i Göteborg satsar på en ny musikalisk och gastronomisk era.
    2025-09-03 18:04

    Hotel Pigalle satsar på en ny musikalisk och gastronomisk era

    Nu inleds en ny era på Hotel Pigalle i Göteborg. Hotellet tar plats på scenen, på bordet och kulminerar i ett unikt middags och livekoncept.

  • Den 12–14 september är dags för den andra upplagan av ”Tornerspel på Kalmar Slott”.
    2025-09-03 17:38

    Succén tillbaka: Sveriges äldsta riddarsällskap intar Kalmar Slott

    Den 12–14 september är dags för den andra upplagan av ”Tornerspel på Kalmar Slott” – som i år blir ännu större med fler aktiviteter.

  • Sofiero höstförstärkning - besöksnäring
    2025-09-01 05:48

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -25

    Mest om Destination, Boende, Evenemang samt Mat och dryck

  • Den svensk–danska ansökan om att arrangera fotbolls-EM för damer 2029 har lämnats in till Uefa. Göteborg är en av värdstäderna, med Ullevi som arena.
    2025-08-31 17:33

    Göteborg är redo att välkomna fotbolls-EM 2029

    Nyligen lämnades den svensk–danska ansökan om att arrangera fotbolls-EM för damer 2029 in till Uefa. Göteborg är en av värdstäderna.

  • På TUC Yrkeshögskola kan man läsa till Hotel & Restaurant Manager. Då får man den kompetens som behövs i branschen.
    2025-08-31 15:33

    Ta nästa steg i karriären med en utbildning på TUC Yrkeshögskola

    På TUC Yrkeshögskola kan du läsa till Hotel & Restaurant Manager och få den kompetens som behövs inom branschen.

  • Veckans profil

    Madelaine Pettersson, Spritmuseum

    Madelaine Pettersson

    Spritmuseums kommersiella chef

    Om produktutveckling och att skapa ett levande museum

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 26 juni

    • Webbinarium 25 september: Marknadsföring som maktfaktor - nyckeln till internationell framgång

    • Film att använda: Så bidrar globala gäster till din affär

    • Digitala föreläsningar om den globala resenären

  • Händelser i branschen

    • Göteborgsminglet på Jacy’z – nätverka och träffa ESS Groups delägare
      2025-09-10
      • Göteborg
      • göteborgsminglet.se/
    • Webinar med Linda Staaf – REPRIS: Regenerativ turism – en introduktion
      2025-09-10
      • Digitalt
      • www.lindastaaf.se/webinarier
    • Mixed Reality Scandinavia – Konferens om filmturism och destinationsutveckling – 11-12 september
      2025-09-11
      • Ystad
      • www.ysvc.se/mixed-reality-scandinavia
    • Kulturarvsdagen, 12–14 september
      2025-09-12
      • Hela Sverige
      • kulturarvsdagen-2025-kulturarv-och-bebyggelse-en-hyllning-till-vart-byggda-arv-56602
    • Västra Sörmlands besöksnäringsdag 2025
      2025-09-17
      • Strömsholms Slott
      • upplevutforska.confetti.events/
    • Upplev Norrköping – Besöksnäringsträff – Save the date
      2025-09-24
      • Norrköping
    • Webbinarium Visit Sweden: Marknadsföring som maktfaktor – nyckeln till internationell framgång
      2025-09-25
      • Digitalt
      • sv-se.eu.invajo.com/event/visitsweden/visitswedensinspirationswebbinarium2025
    • Nationell konferens för Kulturarvsturism 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Skara
      • www.vastsverige.com/skara/konferens/
    • Besöksnäringsforum Västerbotten – 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Lycksele
      • vasterbottensweden.com/foeretagsaktiviteter/
    • Nätverket för hållbarbesöksnäring – BarCamp – 6-7 oktober
      2025-10-06
      • Skövde/Hornborgasjön
      • www.natverkethallbarbesoksnaring.se/barcamp/
    • Webinarieserie – Vismer och Staaf nystar i… – ”Turism året runt – Den stora lösningen?”
      2025-10-09
      • Digitalt
      • www.lindastaaf.se/vismer-staaf-nystar
    • Kulturarvsdagarna 13–14 oktober 2025
      2025-10-13
      • Stockholm
      • www.svensktkulturarv.se/foer-medlemsmuseer/kurs-konferens/
    • Kulturpolitisk samling 2025 – Vem betalar för kulturen?
      2025-10-13
      • Stockholm
      • https://app.bwz.se/svenskscenkonst/b/
    • Hotell & Fastigheter (Fastighetsvärlden)
      2025-10-14
      • Stockholm
      • www.fastighetsvarlden.se/seminarier/hotell-fastigheter-2025/
    • Webinar Linda Staaf – Den Regenerative Resenären – så här vill hon se världen
      2025-10-15
      • Digitalt
      • www.lindastaaf.se/webinarier
    • Turismdag och 30-årsjubileum – Jämtland Härjedalen Turism
      2025-10-16
      • Östersund
      • jht.se/turismdagen-2025-jht-30ar/
    • Greentime inspirationsdag
      2025-10-22
      • Landskrona
      • greentime.se/aktiviteter/inspirationsdag-landskrona-22-okt/
    • Stockholm Beer & Whisky Festival, 24-25 oktober
      2025-10-24
      • Stockholm (Nacka Strand)
      • stockholmbeer.se/om-massan/
    • Spritmuseum – Kapten Haddock och hans drycker
      2025-10-24
      • Stockholm (Djurgården)
      • spritmuseum.se/event/kapten-haddock-och-hans-drycker-3/
    • Värmlands besöksnäringsdagar 6-7 november
      2025-11-06
      • Karlstad
      • visitvarmland.com/corporate/varmlands-besoksnaringsdagar/
    • Visit Smålandsdagen – Save the date
      2025-11-06
      • Växjö
    • Besöksnäringsdag Linköping
      2025-11-20
      • Linköping
      • visitlinkoping.se/
    • Besöksnäring på agendan
      2025-12-03
      • Stockholm
      • skr.se/skr/tjanster/evenemang/hittaevenemang/kalenderhandelser/besoksnaringpaagendan2025.91040.html
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-09-01 05:48

      Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -25

      Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Boende, Evene...

    • 2025-08-29 22:06

      Viking Line lanserar fossilfria resor på alla fartyg

      Alla Viking Lines resenärer och fraktkunder kan nu för första gången resa helt fossilfritt, när ...

    • 2025-08-31 15:33

      Ta nästa steg i karriären med en utbildning på TUC Yrkeshögskola

      Att det råder stor brist på personal inom besöksnäringen vet många. Att efterfrågan på ledarskapskompetens inom b...

    • 2025-08-31 17:33

      Göteborg är redo att välkomna fotbolls-EM 2029

      Den 28 augusti lämnades den gemensamma svensk–danska ansökan om att arrangera fotbolls-EM för damer 2029 in till ...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      När jag föreläser om naturturism brukar jag prata om hur man lyckas. Men nu delar jag med mig av vad som inte fungerat.

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Som marknadsförare är den största utmaningen att våga välja bort. Det är för att du bara kan lägga pengar på en bråkdel av alla möjligheter ...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Jag är utbildad fjälledare, med två år på Turistsportlinjen i Kiruna. 25 veckoprojekt i fält, karta, kompass, bivack, turer i alla väder. Ja...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Fyra dagar i smakens och stolthetens tecken! Under två dagar i Trondheim och två dagar på Hitra och Frøya fick jag (Bianca ...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet