-
Skolelever får lära sig att göra vin – ”en viktig upplevelse”
Skolelever från restaurang- turism och hotellutbildningar runt om i landet får lära sig att göra vin. Enligt pedagogerna är det här ett bra sätt för att få förståelse kring hantverket bakom vintillverkning. The Winery Hotel i Solna är glada över att få dela med sig av sin kunskap.
Den sjunde september kommer tio ton druvor från Toscana till The Winery Hotel i Solna. Tillverkningen av vin sätter igång. Alla hotellets anställda är vingårdsarbetare året runt men det blir extra tydligt i skördetider. I år kommer även elever från tre olika skolor att delta i arbetet.
”Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever.” Menar Malin Hånell, projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som är en av de tre skolor som i år kommer att ta del av skörden på hotellet.
Eleverna går in på djupet
Ejnar Söder, som är en legendar i hotellvärlden med hela sjuttio år i branschen, samt en av delägarna till The Winery Hotel, är och har alltid varit väldigt engagerad just i utbildningsfrågan.
”Att få dela med sig av kunskap till morgondagens servicearbetare är en ynnest.” Säger han.
Ejnar Söder & Mats RuhneEleverna får prova på att arbeta bland druvorna tillsammans med hotellets vingårdsarbetare. De får lära sig hur druvorna tas om hand, sorteras, rensas och pressas innan de går till jäsning i de stora silverglänsande tankarna i vineriet. De får också en pedagogisk genomgång av hur ett vin blir till och vad som händer efter att alla druvor tagits omhand.
”Jag tar även gärna en rundvisning i hotellet med eleverna och berättar mer om verksamheten. Vi har ju en annorlunda verklighet här – en vingård och ett hotell som samverkar i en och samma byggnad.” Berättar Ejnar Söder.
Eleverna ser fram emot arbetet
Utöver Bromangymnasiet från Hudiksvall kommer även elever från Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.
”Vi ser mycket fram emot det här. Eleverna är väldigt peppade.” Säger Malin Hånell.
När druvorna anländer till The Winery Hotel i Solna bjuds det in till skördefest. Hotellgäster, vinentusiaster, stamgäster och nyfikna grannar – alla är välkomna att komma förbi och titta på när druvorna sorteras och pressas. Guidade turer i vineriet anordnas gratis dagen till ära och för dem som vill provsmaka vinet finns en pedagogisk vinprovning som tar deltagaren från druva till färdigt vin. Dessutom kan den vågade prova på att trampa druvor med fötterna. I restaurangerna serveras mat och vin med inspiration från skörden och för de som bor över utlovas en särskild skördekänsla.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: The Winery Hotel
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Mest under Destination, Evenemang och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Swedish Lapland Visitors Board – Martin Eriksson ny Online Communications Officer
Med en bakgrund i såväl rymdkommunikation som reklamfilmskreation ska Martin Eriksson bidra till att stärka Sveriges arktiska resmål online.
-
STF – 59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning
Anslaget för friluftsliv och natur har minskat med 59 procent under mandatperioden. Det visar STF och Friluftsfrämjandets beräkningar.
-
10 höjdpunkter att uppleva i Kalmar sommaren 2025
I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Destinationen har listat några av sommarens höjdpunkter att se fram emot.
-
År av satsningar ger resultat – Nyköping lockar allt fler besökare
Nyköping har stärkt sin position som en attraktiv destination under åren. En viktig förklaring till det är ökningen av tyska besökare.
-
Företagare från Stockholm och Öland fick Svenska Campingpriset 2025
Svenska Campingpriset delas årligen ut till branschens framstående företagare. 2025 års pristagare kommer från Stockholm och Öland.
-
Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
Semesterdestinationer har ett stort behov av personal. Inför sommaren anställer företagen inom Camping Västkust 1000 nya medarbetare.
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge. Med utgångspunkt i invånarnas önskemål skapar nu destinationen ett antal evenemang.
-
Här är Sveriges vinnare av Copper Skillet 2025
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på Sergel HUB tog Alexander Lundin och Simon Cardenas hem segern.
-
Seniordagen – möt 30 000 potentiella kunder på en dag
Seniordagen erbjuder en möjlighet för besöksnäringens företag att delta som utställare under evenemanget i maj.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende och Stöd/Insa...
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris – tidigare kallat The Award of Swedish Lapland –...
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana den 12 februari 2024 och har presenterat s...
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge och rikt kulturutbud. Med utgångspunkt i stadens styrkor oc...
-
-
Gästbloggare
-