-
Samverkan, paketering och the Magical Season i fokus på Stockholm Archipelago Dagen
I veckan, den 6 april, samlades ett 90-tal åhörare från besöksnäringen och skärgårdskommunerna på Fotografiska i Stockholm för att delta på Stockholm Archipelago Dagen – med slutseminarium i projektet Affärs- och Produktutveckling av företag på öar i Stockholm Archipelago. Liz Nordström, som studerar Affärsutveckling för besöksnäringen på Yrkesakademin, var på plats och har lämnat denna rapport åt Turismnytt.
Kristina Eineborg, ordförande för Stockholm Archipelago, Österåkers kommun, inledde med att hälsa alla varmt välkomna till denna eftermiddag med skärgården i fokus. Samverkan Stockholm Archipelago är ett flerårigt övergripande projekt där ett antal parter åtagit sig till en långsiktig regional samverkan med syfte att skapa förutsättningar för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård, året runt. I samverkan ingår Skärgårdsstiftelsen och Region Stockholm samt skärgårdskommunerna; Norrtälje, Österåker, Stockholm Stad, Vaxholm, Nacka, Haninge, Värmdö och Nynäshamn. I uppdraget ligger att öka kännedomen om Stockholms skärgård utomlands och möjliggöra affärer för näringslivet i skärgården samt att den primära inriktningen är internationell marknadsföring och exportinriktad lokal destinationsutveckling.
Dagens moderator Ulrika Nisser, Graffman AB, tog över stafettpinnen och satte dagens gedigna schema i rullning med att konstatera att enligt Sustainable Travel Index som genomförs av Euromonitor varje år så toppar Sverige som världens mest hållbara destination – Sveriges gröna och ekochica reseupplevelser. – Med det sagt är det viktigt att utveckla en plats som blir hållbar både för dem som bor där och de som vill komma och besöka.
Marie Östblom – projektledare för Stockholm Archipelago bjöd på en kort tillbakablick. De besökare som kommer till skärgården har ett gemensamt intresse, naturen. Med naturtriben i fokus insåg man inom Stockholm Archipelago att destinationen behöver utvecklas och man ville verka för att få den internationella marknaden att bli intresserade av produkten Stockholms skärgård. Den projektansökan som gjordes då, 2019, skulle vi åhörare få komma höra en slutredovisning av under eftermiddagen. – Stockholm Archipelago ska ligga i Drömfasen, där vi drömmer oss bort. Stockholm Archipelago vill med Instagram försöka konvertera det över till en affär som sker hos er i företagare i skärgården. Det finns en otrolig potential, om vi når ut och om vi jobbar tillsammans, förtydligade hon.
Strax innan slutredovisningen av projektet Affärs- och Produktutveckling av företag på öar i Stockholm Archipelago drog igång tog processledaren i projektet, Birgitta Wahlberg, från Wahlberg Process AB, plats på scen och delade med sig av insikter under projektets gång. Hon konstaterade att detta utvecklingsprojekt har varit en stor lärande process, i samverkan mellan och med företagen. Med utgångspunkt i att förlänga säsongen med sampaketering och produktutveckling har man velat bidra till att levandegöra skärgården året runt. Med platsens unika natur- och kulturvärden samt med en produktidé som utgått från naturtriben har man skapat färdiga bokningsbara produkter. Ledstjärnan har varit att öka antalet hållbara premiumprodukter utifrån de tre benen inom hållbarhet; ekonomisk, social och miljö. -Vi har fått upp farten, känns kul att få presentera dessa produkter idag, avrundade Birgitta och lämnade plats för de tre presentationerna som tog avstamp utifrån olika teman.
Arbetsprocessen för sampaketering – Premiumpaket 1
Inledningsvis fick vi åhörare ta del insikter från själva arbetsprocessen av representanter för premiumpaket 1. Sofia Rehnstrand, Sandhamn Seglarhotell och Jakob Rudberg, Get Out Kayak reflekterade över vad det gett dem att vara med i projektet. Mycket handlade om att paketeringar och samarbeten kräver samma synsätt på servicenivå och att vara sampratade kring värdskap och överlämning. Projektet hade gett en möjlighet att lära sig sampaketering samt en möjlighet att lära känna fler aktörer i skärgården. Utmaningar låg i att hur får man ihop ett paket av ordinarie produkter utan att öka komplexiteten för mycket i sin verksamhet. Susanna konstaterade, – Vi på Sandhamn är i behov av aktivitetsföretag som får ut folk till vår ö. Annars kan man inte uppleva den.
Samarbete kring affärer – Premiumpaket 2
Malin Jönsson, Furusunds värdshus samt Astrid Landgren Patterson, Kajak & Uteliv representerade norra skärgårdens premiumpaket, som är ett tredagarspaket med lite av allt, och delade med sig av sina erfarenheter utifrån ett affärsperspektiv. – Att vi börjat prata affärer har gett ringar på vattnet, inledde Astrid. Även dessa projektinsikter kom att handla om vikten av sömlösa överlämningar samt att en stor utmaning företagare i skärgården står med är kopplat till transporter. Malin och Astrid avrundade med att konstatera att det varit inspirerande att vara med då man som lite mindre företag ofta har kalendrarna fulla, att det är svårt att ta sig till sådant som inte är ”nu, nu”. Som medlem i projektet hade man avsatt tid för att faktiskt jobba fram nytt tillsammans.
Bredda målgrupperna med nischade produkter – Premiumpaket 3
Under rubriken Att bredda målgrupperna delade representanterna för Premiumpaket 3, Daniel Rudberg från Öppet Hav och Åke Svedtiljas från Lotstornet, med sig av sina lärdomar. Detta paket bygger på swimrun, ett test med en mer nischad produkt. Åke konstaterade att för honom har projektet inneburit en chans att samarbeta. Samverkan sker inte av sig själv. Det behöver organiseras, det behövs en gemensam idé och mål. Daniel lyfte å sin sida nyfikenheten i att hitta nya vägar och få med fler företagare på nya roliga produkter.
Birgitta Wahlberg, processledaren, berättade vidare att man kommer att fortsätta med att sätta ihop andra produkter som hör ihop med naturtriben, nya underprodukter. Som ett exempel, bland flera, nämnde hon en underprodukt riktat till +65 där Kajak & Uteliv tillsammans med Lidö värdshus har skapat nya affärer genom att börja prata med varandra. ”-Jag tror väldigt mycket på att man måste matcha företagen. Hitta dem man vill jobba med. Jag har bara varit en facilitator, företagarna har gjort jobbet”.
Förstudie ska identifiera aktörerna
På temat Stockholms skärgård – att verka för framtiden berättade Gustav Hemming – Skärgårdsregionråd i Region Stockholm, om arbetet inom regionen, om vikten av gemensam tydlig målbild, av en strategi som samlar regionens arbete och som ger en karta och tydlighet för besöksnäringens företag i regionen. Gustav berättade att en förstudie inletts som går ut på att identifiera aktörerna i länet som är berörda och som måste involveras i arbetet. Han uppmanade att alla ska hjälpas åt att utveckla skärgården och menade att för att få till en bra strategi för säsongsförlängning, måste röster höras underifrån.
Många var de som passade på att nätverka under minglet. Det var tydligt att längtan och behovet var stort efter pandemins långa avbrott. En kommentar TurismNytt fick under minglet på frågan om hur man upplevt dagen hittills var: ”-Fantastiskt roligt att äntligen få träffa partners och kollegor från hela destinationen. Spännande med aktivitetsfokuserade presentationer. Nu måste vi göra något för att lösa transportknuten. Waxholmsbolagets uppdrag måste omformuleras för att harmoniera med oss i besöksnäringen”, svarade Joakim Malm, Stockholm Adventures.
Fortsatta möjligheter för utveckling
Efter det efterlängtade minglet äntrade Marie Östblom scenen på nytt med en kort presentation av Stockholm Archipelagos fortsatta möjligheter för utveckling i ett antal andra ansökningar som ligger inne. Hon visade även spännande siffror från Skärgårdsbarometern – statistik över när besökarna är i skärgården, och menade på att om vi ska kunna vara verkligt hållbara måste vi säsongsförlänga på riktigt. Skärgårdsbarometern är framtagen av Skärgårdsstiftelsen, Länstyrelsen och regionen. Marie redovisade även beräkningar gjorda av WSP på vad som kan hända när ”september blir det nya augusti” – enligt dessa finns en potential på 15-20 miljoner i intäkter för näringen. – Därför behöver vi arbeta med the Magical Season.
Den nya varumärkesplattformen för resmålet Sverige
Av Robert Hedlund, brandmanager Visit Sweden, fick vi oss en genomgång av den nya varumärkesplattformen som man börjat ta fram – ”Tillsammans mot ett mer medvetet resande”. Med den globala resenären och den Nyfikna Upptäckaren i fokus jobbar Visit Sweden för att stärka Sverige som resmål. Den nya kommunikationsstrategin tar avstamp i ett Varför – ”Tillsammans skapar vi bestående värden för individen, samhället och planeten” och ett HUR: ”Nytänkande. Öppna, Äkta och Optimistiska”. Visst stämmer det in på Stockholm Archipelago! (skribentens kommentar)
Eftermiddagen avslutades med ett panelsamtal där paneldeltagarna samtalade om vad som krävs för att skapa en ny säsong, och fortsatte sålunda på tidigare inspel kring begreppet Magical Season, att förlänga säsongen in på sensommaren och hösten i Stockholms skärgård.
Visit Stockholms projekt Affärs- och Produktutveckling av företag på öar i Stockholm Archipelago är ett av 16 projekt som finansieras av Tillväxtverket för att stärka affärs- och produktutveckling i besöksnäringsföretag inom destinationer. Satsningen syftar till att ge deltagande företag ökad kompetens som kan främja besöksnäringens omställning och utveckling.
Läs mer om satsningen och de övriga projekten på Tillväxtverkets webbplats: Projekt som hjälper företag att ställa om – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)Läs mer om Stockholm Archipelago på Turismnytt
- Text: Liz Nordström
- Foto: Liz Nordström
-
Emma Roselius blir ny COO på Hertz Sverige
Hertz Sverige meddelar att Emma Roselius tillträder som ny Chief Operating Officer (COO) från och med den 1 april 2025.
-
Trippel i landskamper på Trelleborg Rugby Arena
Trelleborg Rugby Arena har blivit ett nav för internationell rugby. I april står Pingvin Rugby Club värd för tre landskamper på anläggningen.
-
Destination Jönköping lanserar Ping – historiska micropoddar
Destination Jönköping introducerar ett nytt berättarkoncept. Tio micropoddar under namnet Ping tar upp lokalhistoria om händelser i staden.
-
Visit Sweden – marknadsföringsresultatet för 2024 visar ett ökat internationellt intresse för Sverige
Visit Sweden år 2024 gav marknadsföringsinsatser till ett PR-värde om cirka 5,6 miljarder kronor – en ökning med 124% sedan 2023.
-
Skapa paket som verkligen säljer – 3 tips som funkar!
Vandringspaket, cykelpaket och parweekend. Det kanske funkar, men sticker det ut i mängden av liknande paket? Får det uppmärksamhet? Blir det en snackis?
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Mest under Destination, Evenemang och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Swedish Lapland Visitors Board – Martin Eriksson ny Online Communications Officer
Med en bakgrund i såväl rymdkommunikation som reklamfilmskreation ska Martin Eriksson bidra till att stärka Sveriges arktiska resmål online.
-
STF – 59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning
Anslaget för friluftsliv och natur har minskat med 59 procent under mandatperioden. Det visar STF och Friluftsfrämjandets beräkningar.
-
10 höjdpunkter att uppleva i Kalmar sommaren 2025
I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Destinationen har listat några av sommarens höjdpunkter att se fram emot.
-
År av satsningar ger resultat – Nyköping lockar allt fler besökare
Nyköping har stärkt sin position som en attraktiv destination under åren. En viktig förklaring till det är ökningen av tyska besökare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Teres Gärdin – Femte året som VD för Jämtland Härjedalen Turism
Teres Gärdin är nu inne på sitt femte år som VD för Jämtland Härjedalen Turism. Detta efter drygt 10 år som Regio...
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge och rikt kulturutbud. Med utgångspunkt i stadens styrkor oc...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Stöd/I...
-
Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
Campingsverige fortsätter att leverera både semesterupplevelser och karriärsmöjligheter, inte minst på Västkusten...
-
-
Gästbloggare
-