-
Rekordintresse för global hållbarhetskongress om turism i Stockholm
Nu riktas världens blickar än en gång mot Sveriges hållbara utveckling. Över 200 personer från 35 länder har rekordtidigt anmält sig till Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) globala hållbarhetskongress om turism, som arrangeras i Stockholm den 23-26 april.
Sverige genomgår en grön omställning, vilket intresserar globalt
Enligt arrangören är det rekordmånga anmälda på rekordkort tid. Vilket vittnar om ett extra stort intresse för GSTC och Sveriges hållbara utvecklingsarbete inom turism. GSTC hoppas nu att de 400 planerade kongressplatserna ska räcka till alla intresserade.
Sveriges turismbransch ligger i den absoluta framkanten kring hållbarhetsutveckling och har internationellt prisats rikligt för detta genom åren. Den svenska turismbranschen har redan genomgått och genomgår en långtgående grön omställning, vilket intresserar globalt.
Turism till och i Sverige görs med mer hållbara transportmedel och upplevelser i Sverige genererar endast ett mindre negativt avtryck. Samtidigt bidrar turism till social och ekonomisk tillväxt och att svenska värderingar, seder och bruk – som bygger på långvarig fred, demokrati och rättvisa – sprids över världen tack vare besökare och intresserade.
GSTC:s kongress på Kungliga Djurgården i Stockholm, 23-26 april
Den 23-26 april arrangerar Global Sustainable Tourism (GSTC) sin årliga och globala hållbarhetskongress för personer som jobbar med hållbarhetsfrågor inom turismbranschen. Eller de som är nyfikna på hur företag, destinationer eller regioner kan jobba framgångsrikt med hållbarhet.
Under kongressen får deltagarna ta del av föreläsningar, paneldebatter om hur verksamheter kan anpassa sig till att agera klimat- och miljösmart, goda exempel på att engagera besökare, invånare, företag i det lokala samhället samt vad som krävs för att utveckla långsiktiga och innovativa företag.
Denna gång arrangeras GSTC:s hållbarhetskongress på Kungliga Djurgården i Stockholm. Där Visit Sweden och Tillväxtverket står som värdar i samarbete med Business Region Stockholm och Kungliga Djurgårdens Intressenter som länge arbetat enligt GSTC:s kriterier för turism.
Ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera turismbranschen
Bland talarna på GSTC:s hållbarhetskongress finns till exempel Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeld som idag bland annat är styrelseordförande för svenska besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita. Övriga talare kommer från bland annat Sverige, Spanien, Thailand, Finland och Fiji. Bland annat talar Tanzanias Principal Secretary från Ministry of Tourism and Heritage på Zanzibar. Hela talarlistan hittar du här.
Anmäl dig till kongressen här!
Syftet för Visit Swedens engagemang i kongressen GSTC2024, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera svensk turismbransch kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft. Samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige på den internationella arenan.
Samtidigt i Södertälje: Internationella Swedish Workshop för reseaktörer
I samband med GSTC-kongressen i Stockholm, arrangerar Visit Sweden årets upplaga av Swedish Workshop i Södertälje, den 24-25 april.
Swedish Workshop är Visit Swedens största arrangemang för affärsmöten mellan internationella reseaktörer och svenska destinationer och besöksnäringsföretag.
Genom att förlägga arrangemangen samtidigt, skapas en vecka med möjligheter för internationella och svenska reseaktörer att delta på både på GSTC-kongressen och på Swedish Workshop.
Sverige är i framkant för hållbar turism och uppmärksammas
Internationellt sett, intresserar Sveriges hållbara hållning även inom turism och resande. Sverige har internationellt prisats och uppmärksammats rikligt genom åren.
◆ I mer än ett årtionde har Sverige legat bland top-tio i det globala Environmental Performance Index från Columbia University och Yale University. För sin exceptionellt rena luft och rena vatten samt låga utsläpp.
◆ Sverige är ett land som associeras med tillgängliga naturupplevelser. Sverige är rankad som den mest hållbara destinationen i världen, två år på raken enligt internationella undersökningsföretaget Euromonitor Internationals Sustainability Travel Index.
◆ Norra Sverige har blivit en arena för hållbar utveckling och framtidsanda med nya, innovativa företag och hållbarhetssatsningar. Besöksnäringen spelar här en betydande roll i platsutvecklingen för att skapa långsiktigt gynnsamma förutsättningar för ett växande och attraktivt samhälle. Inte enbart för besökare, utan även för att attrahera ny arbetskraft och kunskap till regionen.
◆ I Sverige finns ett växande intresse för att arbeta enligt GSTC:s hållbarhetskriterier. Destinationer som Järvsö, Västerbotten, Destination Åsnen och Kungliga Djurgården arbetar redan med dem.
◆ Redan år 2002 lanserades Svenska Nature’s Best vilket blev en av de första kvalitetsmärkningarna för ekoturism i världen. Nature’s Best har varit en viktig intressent i utvecklingen av GSTC.
◆ Göteborg har utsetts till världen mest hållbara destination för sjätte året i rad av Global Destination Sustainability Index (GDSI).
◆ Stockholm är en internationell föregångare för globala miljö- och klimatinitiativ. Stockholm har utsetts till världens mest hållbara stad 2022 enligt ekonomi- och hållbarhetstidningen Corporate Knights. Samt är en av Europas klimatsmartaste städer enligt en studie gjord av The Economist Intelligence Unit.
◆ Som en viktig del av Stockholm välkomnar Kungliga Djurgården över 15 miljoner besökare varje år. Djurgården arbetar brett för långsiktig hållbarhetsutveckling. Redan 2022 tilldelades Kungliga Djurgården som en av två storstadsdestinationer i världen, GSTCs Green Destination Platinum Award för sitt strukturerade arbete med hållbarhet.
◆ Redan för 21 år sedan startades Ekoturismprogrammet av Sveriges Rese- och Turistråd (Visit Sweden), LRF, SKL, STF och Nutek (nu Tillväxtverket).
◆ Världens första – och andra helt miljöcertifierade flygbolag var svenska: Malmö Aviation som idag är Braathens Regional Airlines (BRA) och svenska charterflygbolaget TUIfly Nordic.
◆ Svenska organisationen ECPAT och svenska researrangörer var under 2000-talets början internationella föregångare att motverka sexuell exploatering av barn och barnsexturism. Där svenska resebolag, bland annat TUI (som då hette Fritidsresor) var först i världen att införa en konkret, internationell uppförandekod för hotell med handlingsplaner och utbildning av alla anställda.
◆ Världens första flygbolag som erbjöd alla sina flygresenärer biobränsle som tillval för att minska utsläppen, var svenskt. Braathens Regional Airlines (BRA).
◆ Tågresandet i Sverige görs endast med el från förnybara källor.
◆ I Sverige grundades utveckling för produktion av kommersiellt elflyg, Heart Aerospace år 2018.
- Text: Visit Sweden
- Foto: Visit Stockholm, Oskar Scheller
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Mest under Destination, Evenemang och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Swedish Lapland Visitors Board – Martin Eriksson ny Online Communications Officer
Med en bakgrund i såväl rymdkommunikation som reklamfilmskreation ska Martin Eriksson bidra till att stärka Sveriges arktiska resmål online.
-
STF – 59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning
Anslaget för friluftsliv och natur har minskat med 59 procent under mandatperioden. Det visar STF och Friluftsfrämjandets beräkningar.
-
10 höjdpunkter att uppleva i Kalmar sommaren 2025
I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Destinationen har listat några av sommarens höjdpunkter att se fram emot.
-
År av satsningar ger resultat – Nyköping lockar allt fler besökare
Nyköping har stärkt sin position som en attraktiv destination under åren. En viktig förklaring till det är ökningen av tyska besökare.
-
Företagare från Stockholm och Öland fick Svenska Campingpriset 2025
Svenska Campingpriset delas årligen ut till branschens framstående företagare. 2025 års pristagare kommer från Stockholm och Öland.
-
Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
Semesterdestinationer har ett stort behov av personal. Inför sommaren anställer företagen inom Camping Västkust 1000 nya medarbetare.
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge. Med utgångspunkt i invånarnas önskemål skapar nu destinationen ett antal evenemang.
-
Här är Sveriges vinnare av Copper Skillet 2025
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på Sergel HUB tog Alexander Lundin och Simon Cardenas hem segern.
-
Seniordagen – möt 30 000 potentiella kunder på en dag
Seniordagen erbjuder en möjlighet för besöksnäringens företag att delta som utställare under evenemanget i maj.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende och Stöd/Insa...
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris – tidigare kallat The Award of Swedish Lapland –...
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana den 12 februari 2024 och har presenterat s...
-
Teres Gärdin – Femte året som VD för Jämtland Härjedalen Turism
Teres Gärdin är nu inne på sitt femte år som VD för Jämtland Härjedalen Turism. Detta efter drygt 10 år som Regio...
-
-
Gästbloggare
-