-
Onlinebokningssystem för aktivitetsarrangörer
Många hotell och vandrarhem har redan onlinebokning. Men när det kommer till aktivitetsföretag så saknas ofta den funktionen. Där är det definitivt många bokningar som går förlorade.
En fråga jag fått många gånger är…
Vilka bokningssystem finns det att välja mellan för aktivitetsarrangörer? Och vilket är bäst?
Jag har frågat runt bland ett större antal framgångsrika aktivitetsföretagare för att fråga just det. Vad kom jag fram till?
För det första…
Det finns en uppsjö med onlinebokningssystem för aktivitetsföretag att välja mellan. Minst hundra. Och fler är på väg. Ingen idé att lista alla här. Men det finns några som är mer populära än andra.
Kan jag nämna några? Absolut, några av de mest populära bokningssystemen för aktivitetsföretag runtom i världen är Rezdy, Bokun, Trekksoft, Checkfront, Bookeo och Rezgo.
Det går inte att säga vilket av dem som är bäst. Det beror helt på vad du har för verksamhet och vilka funktioner du har nytta av.
Gå in på deras sajter och kolla vilka funktioner de erbjuder. Men fundera inte för länge… Välj ett som känns bra och kom igång. Helst igår!
Vilket system rekommenderar jag?
Jag driver WildSweden som säljer aktiviteter och resor i Sverige. Mina kunder finns över hela världen, men mest i Europa. För några år sedan tog jag det stora steget. Jag skaffade mig ett onlinebokningssystem.
Jag kikade runt på nätet, läste blogginlägg, testade några bokningssystem som verkade lovande, ringde och mejlade deras support, och kollade på vilka andra företag som använder de systemen.
Jag signade upp mig på gratis testperioder på några olika system, testade, funderade och valde till slut Rezdy. Men det behöver inte betyda att Rezdy är bäst. Det kan finnas flera andra som är minst lika bra. Och tänk på att jag valde system för flera år sedan och att det har hänt mycket sedan dess.
Jag valde Rezdy för att de hade de funktioner jag ville ha, de hade många användare och jag fick bra respons från supporten. Och priset kändes vettigt. En liten nackdel är att supporten är i USA och Australien, men de svarar oftast på mejl samma dag.
Om jag skulle välja onlinebokningssystem idag kanske jag skulle välja något annat, tex Bokun eller Trekksoft. Men jag är väldigt nöjd med Rezdy.
Vad hände när jag skaffade ett onlinebokningssystem?
Märkte jag nån skillnad?
Ja, vi fick många fler bokningar. Så det var helt klart värt det.
När jag hade installerat onlinebokningssystemet så kunde mina kunder gå in på wildsweden.com för att:
- Se hur många platser som finns kvar på tex en älgsafari
- Klicka på boka-knappen
- Betala säkert och smidigt med kort online
- Få en bekräftelse automatiskt (eller efter ett godkännande av mig, det går att välja)
- Få påminnelser och trevliga välkomsthälsningar dagen innan safarin
- Få uppföljningsmejl och utvärderingsmejl
Plötsligt fick vi många fler bokningar.
Och plötsligt kunde jag som ägare till verksamheten:
- Se alla bokningar i ett översiktligt webb-baserat system
- Se om det är någon som inte har betalt
- Klicka på en knapp så att ett mejl skickas för att be om betalning
- Se vilka som kommer på en viss aktivitet en viss dag
- Låta mina anställda guider logga in för att skriva ut dagens deltagarlista
- Se hur mycket jag sålt för en viss månad och jämföra med föregående år
- Enkelt sälja extra tillval som enkelrumstillägg, transfers och utrustning
- Och så finns det en massa funktioner som jag knappt använder
Håll koll på skillnaden
Jag har märkt att en del blandar ihop onlinebokningssystem med onlinemarknadsplatser.
Vad är vad? Kortfattat…
Onlinebokningssystem gör att du kan ta emot bokningar på sin egen sajt. Det är vad det här inlägget handlar om.
Onlinemarknadsplatser är ett samlingsnamn på sajter som marknadsför och säljer dina aktiviteter. Återförsäljare som säljer dina och andras aktiviteter online helt enkelt. De kallas ofta Online Travel Agencies (OTA). På de sajterna kan du nå ut till kunder som du annars inte skulle nått ut till. Där syns dina aktiviteter bland andra aktiviteter, där kunderna har tillgång till ett stort utbud. Några exempel på onlinemarknadsplatser är ViaTor och GetYourGuide. De säljer alla möjliga aktiviteter över hela världen.
Kom ihåg: Det kan vara jättebra att synas på olika onlinemarknadsplatser men det gör inte att du har onlinebokning på din egen sajt. Onlinemarknadsplatser innebär bara att du finns onlinebokningsbar hos de återförsäljare som dina produkter säljs hos. Så du behöver ändå skaffa ett eget onlinebokningssystem, där kunderna kan boka direkt hos dig.
Så långt är det ganska tydligt vad skillnaderna är. Men sedan blir det krångligt… Det finns något som heter kanalhanterare.
Vad är en kanalhanterare?
Om du har svårt att hänga med så måste du läsa noga extra noga nu…
De flesta onlinebokningssystem som tex Rezdy och Bokun har inbyggda funktioner för att du ska kunna koppla ihop din försäljning med onlinemarknadsplatser (kanaler) som ViaTor och GetYourGuide. En kanalhanterare gör det alltså möjligt att sköta kontakten med onlinemarknadsplatser på ett smidigare sätt. När du kopplar ihop ditt onlinebokningssystem med hjälp av den inbyggda kanalhanteraren till en eller flera onlinemarknadsplatser så behöver du bara hantera antal tillgängliga platser och bokningar i ditt eget system. Kontakten med onlinemarknadsplatser sker mer eller mindre automatiskt. Fördelen med det är att du kan sälja via flera olika onlinemarknadsplatser men du behöver bara hantera produkter och tillgänglighet i ditt eget onlinebokningssystem.
Sammanfattning: Jag ser ofta tillbaka på tiden innan jag hade ett onlinebokningssystem och tänker… Hur fan gjorde jag innan?
- Text: Marcus Eldh
-
Destination Jönköping lanserar Ping – historiska micropoddar
Destination Jönköping introducerar ett nytt berättarkoncept. Tio micropoddar under namnet Ping tar upp lokalhistoria om händelser i staden.
-
Visit Sweden – marknadsföringsresultatet för 2024 visar ett ökat internationellt intresse för Sverige
Visit Sweden år 2024 gav marknadsföringsinsatser till ett PR-värde om cirka 5,6 miljarder kronor – en ökning med 124% sedan 2023.
-
Skapa paket som verkligen säljer – 3 tips som funkar!
Vandringspaket, cykelpaket och parweekend. Det kanske funkar, men sticker det ut i mängden av liknande paket? Får det uppmärksamhet? Blir det en snackis?
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Mest under Destination, Evenemang och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Swedish Lapland Visitors Board – Martin Eriksson ny Online Communications Officer
Med en bakgrund i såväl rymdkommunikation som reklamfilmskreation ska Martin Eriksson bidra till att stärka Sveriges arktiska resmål online.
-
STF – 59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning
Anslaget för friluftsliv och natur har minskat med 59 procent under mandatperioden. Det visar STF och Friluftsfrämjandets beräkningar.
-
10 höjdpunkter att uppleva i Kalmar sommaren 2025
I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Destinationen har listat några av sommarens höjdpunkter att se fram emot.
-
År av satsningar ger resultat – Nyköping lockar allt fler besökare
Nyköping har stärkt sin position som en attraktiv destination under åren. En viktig förklaring till det är ökningen av tyska besökare.
-
Företagare från Stockholm och Öland fick Svenska Campingpriset 2025
Svenska Campingpriset delas årligen ut till branschens framstående företagare. 2025 års pristagare kommer från Stockholm och Öland.
-
Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
Semesterdestinationer har ett stort behov av personal. Inför sommaren anställer företagen inom Camping Västkust 1000 nya medarbetare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Teres Gärdin – Femte året som VD för Jämtland Härjedalen Turism
Teres Gärdin är nu inne på sitt femte år som VD för Jämtland Härjedalen Turism. Detta efter drygt 10 år som Regio...
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge och rikt kulturutbud. Med utgångspunkt i stadens styrkor oc...
-
Visit Sweden – korta kunskapstäta digitala föreläsningar om den globala resenären
Visit Sweden erbjuder korta, kostnadsfria, kunskapsintensiva och digitala 30-minutersföreläsning...
-
Seniordagen – möt 30 000 potentiella kunder på en dag
Seniordagen är ett av de mest betydelsefulla evenemangen för alla som vill nå den seniora målgruppen – en grupp m...
-
-
Gästbloggare
-