-
Jämtland Härjedalen – vem ska betala för våra vandringsleder?
Vid inventeringen som genomförts av Jämtland Härjedalen Turism (JHT) i projektet “Organisering av vandringsleder” har 265 mil vandringsled på privat mark och 114 mil på statlig mark kartlagts.
Huvuddelen av lederna på privat mark i Jämtland Härjedalen sköts av ideella föreningar och underhållsbehovet är beräknat till 10,6 Mkr per år. Naturvårdsverket får årliga anslag för att underhålla lederna på statens mark, men slutsatsen är att det inte räcker. Underhållsbehovet på de statliga sommarlederna i Jämtland Härjedalen uppgår till 4,6 Mkr/år.
Hur ska underhåll och skötsel av vandringslederna finansieras?
Utgör en stor del av friluftslivets infrastruktur
Vandringslederna utgör en stor del av friluftslivets infrastruktur och är viktiga både för folkhälsan och för naturturismen. Det bidrar till jobb och näringslivsutveckling samt har stor betydelse för lokalbefolkningens friluftsliv.
Enligt en undersökning ger en satsad krona på vandringsleder 10 kronor tillbaka i turismekonomisk effekt. (Källa: Forststyrelsen i Finland). Varje turist i Jämtland Härjedalen lämnar i snitt 500 kr per person och dag och besöksnäringen i Jämtland Härjedalen bidrar enligt beräkningar med ca 750 Mkr i skatteintäkter per år (Källa: JHT).
Utöver detta så är friluftslivet inklusive vandringslederna betydande för befolkningens välmående samt också en av anledningarna till att flytta till länet.
“Att skära ned underhåll och investering i friluftslivets och naturturismens infrastruktur är lika kortsiktigt som att missköta underhåll av vägar och järnvägar.” Citat från debattinlägg i Sydöstran av Lars Emmelin, professor emeritus, tidigare gästprofessor i naturturism, Europeiska turismforskningsinstitutet, ETOUR.
Vandringslederna på privat och statlig mark
De 265 mil vandringsled som är identifierade på privat mark i Jämtland Härjedalen har ett beräknat årligt underhållsbehov på totalt 10,6 Mkr, enligt vedertagen beräkningsmodell för ledunderhåll.
Under 2014 genomförde Naturvårdsverket en nulägesanalys av hur det statliga ledsystemet ser ut. Ledsystemets skick varierade från bra till undermåligt. Generellt sett led stora delar av ledsystemet av en underhållsskuld och behövde rustas upp.
Enligt rapporten utgörs det statliga ledsystemet i fjällen av ca 550 mil leder med ingående anläggningar i form av broar, spänger, rastskydd och båtleder. Av dessa 550 mil uppgår sommarlederna på statens mark i Jämtland Härjedalen till 114 mil.
Foto: Andreas Edholm.Några leder belastas mer än andra
Det behövs uppskattningsvis mellan 97 och 117 Mkr för att rusta upp ledsystemet (enligt analysen från 2014) till ett lägsta acceptabelt skick. Att vidare förvalta detta upprustade system kostar uppskattningsvis mellan 25 och 30 Mkr/år (jämfört med de 15 Mkr/år som ges i bidrag för upprustning idag). Det innebär att underhållsskulden uppgår till minst 220 Mkr i dag. I Jämtland Härjedalen är underhållskostnaden 4,6 Mkr/år på de statliga sommarlederna.
Några leder belastas mer än andra och dessa kräver såklart en högre kvalitetssäkring. Att enbart utfärda förbud på de lederna är inte en hållbar lösning i längden. Det krävs i stället ökade medel, stärkt organisering och bättre kvalitetssäkring för att lederna ska motsvara vandrarens förväntningar och för att naturen inte ska ta skada.
Alla leder kanske inte har förutsättningar för att hålla högsta tänkbara kvalitet, men kan med ett tillräckligt underhåll ändå fylla en viktig funktion för både ortsbefolkning och turism.
Ömsesidig hänsyn till rennäringen
Några av länets leder går i områden där renskötsel bedrivs. Det är därför viktigt att alla som går på lederna har tillräcklig kunskap om förutsättningar för att renskötseln ska kunna bedrivas utan allvarlig störning. Det krävs bra information och god dialog för en god samexistens mellan rennäring, befolkning och turismnäring i Jämtland Härjedalen.
Här kan du se SVT:s intervju med projektledare Andreas Edholm om finansiering av vandringsleder.
Här kan du läsa mer om allemansrätten och hänsyn till rennäringen.
Finansiering?
Vem ska då betala för underhåll och skötsel av våra vandringsleder?
I andra länder tar man ibland ut en avgift av vandraren på populära leder. Det har också prövats av till exempel Södra Årefjällen. I andra fall så ber man om ett frivilligt bidrag. Projektfinansiering med stöd av kommunerna har varit ett bra system för underhåll och skötsel. Det behöver kontinuerligt sökas för att kunna ge ett upprätthållet ledsystem över tid.
Ledunderhåll kommer ofta långt ner på dagordningen när det gäller fördelning av offentliga medel. Här behöver lederna prioriteras högre och vara en del av samhälls- och byggplanering som all annan infrastruktur.
Allemansrätten ger vandraren möjlighet att gå fritt i naturen. Men på en anrättad led så borde det vara självklart att det ska finnas en hållbar finansiering. Markägarna som upplåter sin mark bör också ha en möjlighet till att få ersättning och kompensation för eventuella skador som kan uppstå.
Läs mer om Jämtland Härjedalen på Turismnytt här.
- Text: Andreas Edholm, Jämtland Härjedalen Turism
- Foto: Jonas Herjeby
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Visit Hornborgasjön hoppas kunna inspirera andra destinationer att ta steget mot en mer hållbar framtid.
-
Hertz Sverige når historisk milstolpe: 1,5 miljarder i omsättning
Hertz Sverige meddelar stolt att de, som första biluthyrningsföretag i Sverige, har nått över 1,5 miljarder kronor i omsättning.
-
Göteborg & Co söker Kommunikationsstrateg med pressansvar
Göteborg & Co söker nu efter en kollega till sitt affärsområde Marknad & Kommunikation, med fokus på bolagskommunikation.
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde SkiStar en beläggning på 99 procent. Antalet skiddagar ökade med 6 procent mot föregående år.
-
Dansmuseet – välkommen på en kopp kaffe alla kulturpolitiker!
Med anledning av Dansmuseets flytt bjuder museet in samtliga riksdagspartiers kulturpolitiska talespersoner på en pratstund.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Trendspaning 2025: En era för måltidsupplevelser och hållbar platsutveckling
Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyper...
-
Byggstart för det unika Hotell Polishuset i Göteborg
Under våren 2025 påbörjas restaurering och ombyggnation av Hotell Polishuset på Tredje Långgatan 18. Göteborgskon...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 1 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Konstateran...
-
Nyårshelg på flygplatshotell anpassad för hundägare blev succé
När vi på Turismnytt lade ut artikeln på sociala medier om att tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering ...
-
-
Gästbloggare
-