-
Har du någonsin hört om en VM-medaljör utan mål? Eller en sjörövare utan skattkarta? Inte? Tänkte väl det!
Väldigt många företagare och marknadsförare i besöksnäringen kämpar just nu för sin överlevnad och man gör allt för att hålla näsan ovanför vattenytan. Men när ni väl har fått upp näsvingarna över ytan och kan vädra den ljuva doften av framtidshopp och ser att gästerna återigen hittat bokningsknapparna på era hemsidor. Då, om inte förr, är det dags att blicka framåt och arbeta med era mål och planer för framtiden.Jag tillhör inte den gruppen som vill skapa strategier och policydokument bara för att de kan vara bra att ha. Men jag är däremot ett stort fan av mätbara och tydliga mål. Mål som jag själv känner delaktighet i sporrar mig att leverera bättre, det ger mig fokus så att jag prioriterar rätt och det ger mig en otroligt skön känsla när jag når ett av mina mål. Och det gäller även om det bara är ett litet delmål, för visst måste man fira även de små segrarna! Kanske något så trivialt som antalet prenumeranter på mitt nyhetsbrev (som du för övrigt kan prenumerera på här).Men hur sätter man sina marknadsföringsmål?
Det finns säkert lika många skolor som det finns mål. Inom digital marknadsföring har man varit duktig att hitta olika beräkningsmodeller för både effekt och lönsamhet. Fräcka förkortningar som CPM (Cost per Mille), CPC (Cost per click), CPA (cost per action) blandas med beräkningsmodeller som ROI (Return On Investment) och ROAS (return on ad-spend), dessa är i många fall väldigt effektiva KPI’er (nyckeltal). Men de leder i många fall till minst lika mycket förvirring som klarhet. De känns kanske inte heller helt relevanta för livsstilsföretagaren i besöksnäringen som knappt hunnit logga in i Google Analytics sen det aktiverades 2017.Koppla dina mål till verkligheten
I de fall jag möter företag som faktiskt satt mål för sin marknadsföring upplever jag att det ofta är för att de vet att de borde eller för att någon annan ”tvingat dem”. Den typen av mål är sällan effektiva. Utgå från företagets verksamhet, omsättning, antal kunder etc. Det är trots allt dessa bolagsmål som er marknadsföring ska bidra till att uppfylla. Försök sedan att bryta ner era mål till delmål och nyckeltal som kan fungera som indikatorer på att ni är på väg åt rätt håll. På det sättet blir det mycket roligare!Ett exempel, det är få bolag som jag stött på som sagt att deras omsättning mångdubblats men trafiken till hemsidan under samma period har störtdykt. Det är därför rimligt att anta att er trafik till hemsidan behöver öka, om er omsättning ska öka. Givetvis med bibehållen eller förbättrad kvalitet på trafiken/besöken.Likaså kan det vara rimligt att tro att det finns en korrelens mellan antalet följare i sociala medier eller prenumeranter på nyhetsbrev kontra antalet gäster eller antalet återkommande gäster kanske?Har ni ett förfrågningsformulär på er hemsidan kan det kanske vara intressant att se hur stor andel av era besökare som faktiskt fyller i det. Och kom ihåg att varje procent gör skillnad. Om ni har 1000 besökare till er sajt under en given tidsperiod och det endast är 1% som fyller i formuläret innebär det 10 förfrågningar. Skulle ni lyckas höja andelen som fyller i formuläret några enstaka procent kan det innebära stor skillnad för er försäljning. 3%=30 förfrågningar och 6% = 60 osv.5 tips för att komma igång med digitala mål:
- Jag vet att det är ganska höga trösklar för att komma igång med Google Analytics men jag rekommenderar det starkt! När du väl är igång är det väldigt spännande att följa:) Det finns även en app från Google Analytics som gör det betydligt lättare att få in det i vardagen.
- För att ytterligare underlätta din datainhämtning finns Google Data Studio där du kan skapa snygga presentationer av din data som du sedan kan få automatiskt till din mail varje vecka eller månad. Även detta är lite trixigt i början men ta hjälp annars!
- Nu när du är igång och har fått in någon form av kontinuitet för datainhämtning är det dags att sätta mål. Sätt inte för höga och absolut inte för många. Hitta 3-6 nyckeltal som du följer och om det känns för mycket kan du börja med ett.
- Följ upp löpande enligt lämpligt intervall, vecka/månad/kvartal.
- Efter uppföljning kommer du få nya insikter och med nya insikter kommer idéer och alldeles säkert affärsutveckling.
Med tydliga mål är det mycket lättare att veta vart man ska. Dessutom är sannolikheten att du prickar målet avsevärt mycket större om du vet var målet står.I vanlig ordning får Turismnytt 10% av mitt arvode om ni anlitar mig och uppger att ni hittat mig via Turismnytt. Detta för att jag vill bidra till att skapa kvalitetsjournalistik för besöksnäringen.- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Pexels från Pixabay
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Visit Hornborgasjön hoppas kunna inspirera andra destinationer att ta steget mot en mer hållbar framtid.
-
Hertz Sverige når historisk milstolpe: 1,5 miljarder i omsättning
Hertz Sverige meddelar stolt att de, som första biluthyrningsföretag i Sverige, har nått över 1,5 miljarder kronor i omsättning.
-
Göteborg & Co söker Kommunikationsstrateg med pressansvar
Göteborg & Co söker nu efter en kollega till sitt affärsområde Marknad & Kommunikation, med fokus på bolagskommunikation.
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde SkiStar en beläggning på 99 procent. Antalet skiddagar ökade med 6 procent mot föregående år.
-
Dansmuseet – välkommen på en kopp kaffe alla kulturpolitiker!
Med anledning av Dansmuseets flytt bjuder museet in samtliga riksdagspartiers kulturpolitiska talespersoner på en pratstund.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 1 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Konstateran...
-
Nyårshelg på flygplatshotell anpassad för hundägare blev succé
När vi på Turismnytt lade ut artikeln på sociala medier om att tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering ...
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då tar den svenska röda stugan med sina ...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
-
Gästbloggare
-