-
Grand Travel Award – inte bara gala, även seminarier och inspiration
Förra veckan var det dags för vår kollega Travel News att hålla sin årliga Grand Travel Award på Grand Hotel i Stockholm. Dagen bjöd inte bara gala och utmärkelser utan även seminarier och föredrag.
The Perfect Storm – Turbulent för pressade digitala aktörer
Först på talarlistan var Johan Elwin, kommersiell chef på Etraveli. Han berättade att de är Europas största digitala resebyrå och har tusen anställda, en omsättning på 40 miljarder kronor och en vinst på 800 miljoner. Den värld de verkar i är just nu väldigt turbulent, med flera krafter som pressar de traditionella onlinresebyråerna. Det är flygbolagen som förändrar och försämrar villkoren samtidigt som man ser en koncentration och konsolidering bland metasöktjänsterna och GDS-erna letar efter sin roll. Dessutom ger sig stora aktörer som Google och Amazon in i resebranschen och aktörer på boendesidan som Airbnb och Bookings vill bli mer heltäckande och sneglar på flyg och andra transporter. Samtidigt ser vi ”superappar” som WeChat påverka konsumenterna i nya riktningar. Till råga på allt har vi ett Coronavirus som, åtminstone på kort sikt kan ställa till det. Allt detta förstärks dessutom av en redan svag marknad, mycket på grund av ökad klimatmedvetenhet. Detta kulminerar enligt Johan Elwin till en ”Perfect Storm”.
I detta ser Etraveli självklart utmaningar men också möjligheter. I tider som dessa är storlek viktigt och de är stora. De är också vana att ”göra skitjobbet” och huvuddelen av verksamheten är bakomliggande system där tekniken är möjliggöraren, men vägen framåt är samarbeten och det jobbar man väldigt fokuserat med.
SAS genomgår en stor omvandling
Därefter fick vi höra Viggo Cavling ställa några frågor till Theres Briger, försäljningschef på SAS. Vi fick bland annat veta att SAS genomgår en stor omvandling med utbyte av flygplansflottan vilket kommer att resultera i ytterligare minskad bränsleförbrukning vilket i sin tur innebär minskade utsläpp, men även bullernivåerna kommer att sjunka radikalt tack vare motorutvecklingen. SAS ser också en fortsatt minskning av flygandet inrikes samtidigt som priserna pressas uppåt då konkurrensen minskar på vissa destinationer.
Näringsministern ser besöksnäringen som en bransch på uppåtgående
Eftermiddagens huvudnummer var dock näringsminister Ibrahim Baylan som, vilket vi har hört tidigare, ser besöksnäringen som en bransch på uppåtgående. Det finns ett växande intresse för Sverige, inte bara utomlands utan även i Sverige. Det är också en bransch som ger alltfler sysselsättning och det ger många lokala jobb. Han menade också att om vi ska lyckas långsiktigt måste det vara hållbart och lokalt. När det gäller transporter lyfte han fram att Sverige har kommit längst, vilket är något som kan komma att vara till vår fördel. Han menade också att besöksnäringen behöver utvecklas men – Vad är målet? och Vem ska göra jobbet? Kanske får vi svar på det i den besöksnäringsstrategi som är på gång.
När det gäller flyget så kommer vi behöva det framöver också och där pågår en effektivisering (av själva flygplanen vilket leder till minskad bränsleförbrukning) samt utveckling av biodrivmedel och även elflyg. Han poängterade också att om vi skulle lägga ned flyget här skulle effekten på klimatet bli minimal. Viggo frågade om det var dags för staten att sälja SAS och på det svarade ministern att man har mandat att göra det men det skall ske när det är bra för staten OCH bolaget. När det gällde frågan om Arlanda fick vi inga egentliga svar.
Lite provokativt frågade Viggo Cavling näringsministern varför regeringen ska höja flygskatten för att betala höjda RUT-avdrag. Vore det inte schysstare att låta pengarna gå tillbaka till omställningen av flyget? På det svarade Baylan att det var ett utredningsförslag och inte ett regeringsförslag… Han sa också att stålindustrin har lyckats ta fram kolfritt stål helt utan statligt stöd, därför borde flyget också kunna göra sin omställning på egen hand. Vad han nu menade med det.Viggo frågade också Ibrahim Baylan om vad som händer med Visit Sweden? På det svarade han att arbetet med att marknadsföra Sverige utomlands måste förändras, det krävs en strukturförändring och det behöver digitaliseras. Man behöver ”vässa” Visit Sweden, men när Viggo frågade om det kunde vara en lösning att slå ihop det med andra statliga organ som jobbar med liknande saker blev svaret nej.
Vi går mot en ny vår enligt Kairos Future
Erika Charbonnel från Kairos Future berättade lite kort om vad vi kan förvänta oss av framtiden och framför allt vad vi kan göra för att rusta oss på bästa sätt för det som kommer. Vad man kan konstatera om nutiden är att allt är komplext och det går fort (raplext är ett ord som sammanfattar det) och det fortsätter i den riktningen. När man tittar framåt måste man också ta med alla de osäkerhetsfaktorer som finnas så som världen ser ut idag. Erika visade också det årshjul som Kairos Future använder för att illustrera det cykliska i samhällets utveckling. Här går vi precis in i den tjugoåriga ”årstid” som motsvarar den ”vår” som var under 40- och 50-talen och vilka är då ”vårbyggarna”? Svaret är Gen Z och i de generationsstudier Kairos Future gör ser man att de är en medveten och ångestfylld generation som är oroliga och moraliska. De ökar sitt sparande och de rankar beteenden som att vara otrogen mot sin partner, att låta sina barn bete sig som de vill och att marknadsföra onyttigheter, som högre som mest oacceptabelt än tidigare generationer. De tar också större hänsyn till etik och moral än genomsnittssvensken vid sina konsumtionsval.
Erika tipsade om att de har ett branschmingel den 9 mars som man kan anmäla sig till om man vill ”känna på” dem och vad de gör. Läs mer om det härViking Line går från köttresor till vindkraft och biogas
Efter Erika fick vi höra Niklas Zhovnartsuk från Viking Line berätta lite om rederiets historia, från 70-talets ”köttresor” (svenskar som åkte till Åbo för att köpa billigt kött, inget annat) via 80-talets kapprustning till dagens fokus på hållbarhet. Man jobbar nu mot matsvinn, testar vindkraftverk på själva fartyget för att minska bränsleförbrukningen och framöver kommer man att ersätta den flytande naturgas som driver de nyaste fartygen med biogas.
Allt viktigare att sin kund och sina kunddata
Per Christiansen, marknadschef på Kayak som bland annat äger Momondo, berättade att de har ett starkt fokus på hållbarhet. Eftersom de bara jobbar som metasöktjänster och prisjämförelsesajter kan de dock inte direkt påverka innehållet men istället kan de hjälpa kunderna genom att erbjuda information och redskap för att göra hållbara val. Ett exempel är att de nu erbjuder möjlighet att jämföra flyg och tåg.
Han nämnde också att det kommer att bli allt viktigare att själv ”äga” sina kunder och framför allt data om dem eftersom cookies kommer att försvinna vilket ”ritar om kartan”.Innan den avslutande punkten fick vi höra Johan Bergqvist och Pontus Larsson från Schibsted berätta lite om hur det stora mediahuset jobbar, vilka produkter och styrkor de har. Det enda som var lite av allmänt intresse där var att fokus nu går från pris till produkt vilket ju låter positivt.
Avslutade seminariepasset gjorde Viggo Cavling med en intressant intervju med Magnus Wikner, VD för Ving. Vi fick bland annat höra lite godbitar från de dramatiska dagarna då Ving återuppstod som en Fågel Fenix ur spillrorna efter Thomas Cook-kraschen, men också att det finns en helt ny energi i bolaget nu och man har fullt fokus framåt för att fortsätta leverera ”förväntningar, upplevelser och minnen” men även utveckla nya produkter.
De ”svenska” vinnarna
Efter detta tog galakvällen vid där höjdpunkterna bland utmärkelserna för svenskt vidkommande var att Ekoturismspriset gick till Treehotel i Harads, att Clarion Hotel Sign tog hem hållbarhetspriset, att bästa konferensanläggning med övernattning blev Clarion Hotel Post och Hertz blev bästa biluthyrare. Kategorin bästa transportör inrikes vanns av SJ, bästa hotellkedja Sverige blev Nordic Choice Hotels och bästa rederi blev Birka Cruises.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän firar 25 år
I 25 år har Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän byggt en plats där konst, natur och gemenskap möts. Nu är det dags att fira resan.
-
Ny rockfestival i Borgholms Slottsruin på Öland
I sommar lanseras ett nytt rockkoncept på Öland med tre legendariska metalband som intar scenen på ruinens innergård.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 52 -24
Inte så mycket men mest i kategorierna Konstateranden/Beslut/Rapporter samt Personal och dessutom en del under Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering för hundar på nyårsafton
Under nyårsnatten öppnar flygplatserna Arlanda, Malmö och Landvetter upp gratis långtidsparkering för hundar och deras ägare.
-
Liseberg lanserar ”Barnens Nyår” – ett magiskt firande för de yngre
i år sätter Liseberg barnens firande i fokus. Den 31 december hålls "Barnens Nyår" – ett färgsprakande nyårsfirande i Kaninlandet.
-
Ny destinationschef till Stöten i Sälen – Tomas Berg
Tomas Berg är nu tillbaka i Stöten i Sälen efter tre år som destinationschef för Skistar Sälen och som teknisk chef i Kläppen.
-
Höga Kusten: Tack för ett fint 2024 – och välkommen 2025!
När vi alla nu avslutar 2024, ser destinationsbolaget i Höga Kusten tillbaka på ett år fyllt av utveckling, framgång och nyläge.
-
Järnvägsmuseets första år efter renovering – en succé!
I somras återöppnade Järnvägsmuseet i Gävle efter renovering och utveckling. Nu har museet redan överträffat sitt tidigare helårsrekord.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 51 -24
Mest i kategorierna Boende och Transport/Infrastruktur/Mobilitet men också Evenemang, Hållbarhet och Konstateranden/Rapporter.
-
ReseMässan Stockholm – Mötesplatsen för reseinspiration och direktkontakt med konsumenter
Sveriges enda konsumentmässa för resebranschen börjar växa sig stark
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering för hundar på nyårsafton
Låt din fyrbenta vän fira ett lugnt nyår utan ljudet av smällare och raketer. Under nyårsnatten öppnar Swedavia f...
-
Ny destinationschef till Stöten i Sälen – Tomas Berg
Var det längtan efter Sälens bästa backar? De soliga luncherna på uteserveringarna? Eller kanske chansen att vara...
-
Liseberg lanserar ”Barnens Nyår” – ett magiskt firande för de yngre
Nyårsafton är en dag präglad av höga förväntningar, kalasmat och fest in i natten. En kombination som kan kännas ...
-
Höga Kusten: Tack för ett fint 2024 – och välkommen 2025!
När vi alla nu avslutar 2024, ser destinationsbolaget i Höga Kusten tillbaka på ett år fyllt av utveckling, framg...
-
-
Gästbloggare
-