-
Sanna Seppänen, Kulturutvecklare Leksands kommun
Sanna Seppänen
Kulturutvecklare, Leksands kommunHej Sanna, ni har just avslutat ett kulturprojekt för besöksmålet Hildasholm. Vad är det ni har gjort?
Jag har drivit ett nyskapande kulturprojekt som inhyrd konsult i samarbete med Leksands Kulturavdelning och Stiftelsen Hildasholm.
Projektet handlar om att vi vill lyfta fram Hildasholm i Leksand som ett attraktivt kulturellt och levande besöksmål, både som en kulturträdgård men även inom det konstnärliga. Och som innehåller två delar, en interaktiv upplevelse runda, ”Se Hildasholm med barnaögon” och en Skulpturpark.Principen är det samma som när man spelar minigolf, i stället för att hyra en golfklubbar får man en pensel, golfbollen byts ut mot färg och en palett och akvarellpapper och sedan är man redo att gå ut i parken och leta efter de utplacerade ”ramarna” med tanken om att det man ser i dem kan man måla av och en Skulpturpark skapas med verk av deltagare som tillverkade sina alster i stengodslera och rostig stål tillsammans med mig som projektledare och konstnärlig ledare Sanna Seppänen.
Hur har ni uppmärksammat projektet?
Vi höll ett vernissage den 17 juli 2017 med öppningstal av Leksands kulturchef Pär Ohlson som stöttade projektet. Därefter startades barnteaterveckan och även fanns det mycket aktiviteter för barn.
Vem är Sanna Seppänen?
Sanna Seppänen är projektledaren som ”älskar konst men brinner för att kulturen skall få blomma” och jag är verksam i mellan Sverige och bor i Leksands kommun. Mitt driv är att skapa och arbeta med utvecklingsfrågor inom kultur, turism, konst men är även utövande konstnär med ett pedagogisk tänk. Mina idéer är oftast planerade men ibland även spontana och lekfulla som tex hennes förra projekt, ”Guerilla-Path- skogens palett” som kom till av en tillfällighet då skogens försvann, och som har nu blitt ett besöksmål i Siljansnäs i Leksands kommun.
Berätta mer om Munthes Hildasholm!
Munthes Hildasholm är ett populärt besöksmål i Leksand. Här har familjen Munthe bott. Det består av en huvudbyggnad med inventarier, ett café och trädgårdar. Alla är öppna för allmänheten.
Här kan besökaren gå en guidad visning och/eller på egen hand i trädgårdarna. Huset visas endast vid de guidade visningarna.
Trädgården är indelade i olika ”rum” med många vardagliga blommor.För de som vill engagera sig lite extra så kan man som privatperson eller företag bli ambassadör för Hildasholm genom medlemskap i Hildas vänner.
Vilka var familjen Munthe?
Familjen Munthe bestod av läkaren och författaren Axel Munthe, frun Hilda Pennington Mellor. Under deras bröllopsresa reste de vid Siljan och blev båda förälskade av trakten. Detta resulterade i att de köpte mark och byggde ett hus, ”Stengården” vid stranden i Leksand år 1910. Stengården är uppfört i en svensk vasarenässans.Året därpå stod också ett hus med flygelbyggnader färdigt. Arkitekten hette Torben Grat, han har också ritat Solliden på Öland och Stockholms stadion. Vid samma tidpunkt föddes sönerna Viking och Malcolm.
Trädgårdarna som uppfördes ritades av frun Hilda. Hon tog inspiration från engelska, franska och italienska trädgårdar men även från den engelska Arts and Crafts-rörelsen.
Hur drivs Hildasholm?
Hildasholm ägs och drivs av en stiftelse. I stiftelsen sitter representanter från Leksands kommun, Leksands församling, donatorfamiljen, Muntheska släktföreningen samt någon med museikompetens (företrädesvis intendenten för Zornsamlingarna).Hur togs projektet emot av besökarna?
Intresset kring den nya skulpturparken på Hildasholm har varit stort. Besökarna har fått en positiv upplevelse.
Har du några tips till andra som vill planera och genomföra ett kulturprojekt?
Att skapa ett projekt tar tid, mer tid än man tror och med tillkommer kostnader. Bra då att det finns fler aktörer med i projektet och som kan ”stötta” upp det ekonomiska. Så mitt tips är att vara ute i god tid, leta efter intressenter, projekt medel att söka och försöka ”tänka” utanför trygghetsboxen när man skapar och utvecklar verksamhet.
Mina tankar går nu vidare till nästa år, då att skapa även en mindre ”skulpturpark ” för barn & unga på Hildasholm.- Text: Maria Lindqvist
-
Skapa paket som verkligen säljer – 3 tips som funkar!
Vandringspaket, cykelpaket och parweekend. Det kanske funkar, men sticker det ut i mängden av liknande paket? Får det uppmärksamhet? Blir det en snackis?
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 13 -25
Mest under Destination, Evenemang och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Swedish Lapland Visitors Board – Martin Eriksson ny Online Communications Officer
Med en bakgrund i såväl rymdkommunikation som reklamfilmskreation ska Martin Eriksson bidra till att stärka Sveriges arktiska resmål online.
-
STF – 59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning
Anslaget för friluftsliv och natur har minskat med 59 procent under mandatperioden. Det visar STF och Friluftsfrämjandets beräkningar.
-
10 höjdpunkter att uppleva i Kalmar sommaren 2025
I Kalmar finns det mycket att uppleva året runt. Destinationen har listat några av sommarens höjdpunkter att se fram emot.
-
År av satsningar ger resultat – Nyköping lockar allt fler besökare
Nyköping har stärkt sin position som en attraktiv destination under åren. En viktig förklaring till det är ökningen av tyska besökare.
-
Företagare från Stockholm och Öland fick Svenska Campingpriset 2025
Svenska Campingpriset delas årligen ut till branschens framstående företagare. 2025 års pristagare kommer från Stockholm och Öland.
-
Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
Semesterdestinationer har ett stort behov av personal. Inför sommaren anställer företagen inom Camping Västkust 1000 nya medarbetare.
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge. Med utgångspunkt i invånarnas önskemål skapar nu destinationen ett antal evenemang.
-
Här är Sveriges vinnare av Copper Skillet 2025
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på Sergel HUB tog Alexander Lundin och Simon Cardenas hem segern.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende och Stöd/Insa...
-
Teres Gärdin – Femte året som VD för Jämtland Härjedalen Turism
Teres Gärdin är nu inne på sitt femte år som VD för Jämtland Härjedalen Turism. Detta efter drygt 10 år som Regio...
-
Ny satsning ska få Helsingborg att leva upp året runt
Helsingborg har ett fantastiskt läge och rikt kulturutbud. Med utgångspunkt i stadens styrkor oc...
-
Visit Sweden – korta kunskapstäta digitala föreläsningar om den globala resenären
Visit Sweden erbjuder korta, kostnadsfria, kunskapsintensiva och digitala 30-minutersföreläsning...
-
-
Gästbloggare
-