-
EM i Ostronöppning – Annorlunda och actionfyllt evenemang
Eller hur man etablerar sig som evenemangsstad/arrangemangsstad genom att attrahera ett mästerskap i en nischad ”sport”.
I helgen var jag inbjuden till ett evenemang som kan tyckas vara nischat och inte någon stor publikmagnet, men här har Trollhättan lyckats, måste jag säga. Genom att man har blivit den plats där EM i ostronöppning går av stapeln varje år sedan åtta år tillbaka har man kunnat locka ett stort antal matintresserade till staden mitt i vintern.
Inte bara tävling – även musik, mat och mässa
Under de fyra-fem timmar på lördagen som tävlingarna pågick i NOVA Arena kunde besökarna från både när och fjärran inte bara beskåda de tävlande. Man bjöds också på trevlig musikunderhållning, en hantverksmässa i samma lokaler och servering av både ostron och annan god mat och dryck. Hantverksmässan bjöd på ett trevligt och varierat utbud av lokalproducerad mat, möbler, hemstickade alpackamössor och ….
The rock stars of sea food
De 24 deltagarna från 13 länder tävlade i kvalificeringsheat, semifinal och final. Tävlingen går ut på att öppna 30 ostron på kortast möjliga tid, men de ska också godkännas av en jury utifrån ett antal kriterier. Bland annat får man tidstillägg för om köttet är skadat eller om det finns skalflisor kvar samt bonus för presentationen. Eftersom tävlingen innehåller moment av både snabbhet, precision och estetik blir det både actionfyllt och visuellt. Dessutom hade man kameror som visade de tävlandes hårda arbete från alla vinklar vilket presenterades på en stor skärm. Epitetet ”The rock stars of sea food” kändes väldigt relevant.
Genom att mästerskapen avgörs i Trollhättan varje år har de tävlande gjort sig ”hemmastadda” trots att de kommer från olika delar av Europa. Efter fredagens välkomstmiddag går alla tävlanden till exempel vidare och spelar bowling tillsammans. Evenemanget har också givit staden rutin på den här typen av evenemang och samtidigt avgörs i år VM i bandy i tvillingstaden Vänersborg som ingår i samma destinationsbolag.
Rymdforum i vår
Nu försöker man också attrahera andra arrangemang, bland annat med inriktning på forskning och utveckling för att visa att man är en framtidsstad. Ett första steg är att man i vår arrangerar Rymdforum, ett stort symposium om utvecklingen inom rymdindustrin. Bland annat är syftet att underlätta rekryteringen av personal till företagen och högskolan men man har också en hög ambition att öka antalet invånare i staden, från dagens 59.000 till 70.000.
Vinnare i tävlingen blev för andra året i rad Anti Lepik från Estland och på andra plats kom Johan Malm från Göteborg.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Cityindex – mat och hotell lyfter Östersund till nya höjder
Nyligen presenterades Cityindex rapporten för Östersund. Omsättningen för stadskärnan ökade med 4 procent under 2023.
-
Allt för sjön 2025: Innovation och hållbar tillväxt i fokus
I en tid då båtbranschen står inför utmaningar visar Allt för Sjön en stark tro på mässmediet som en ovärderlig plattform.
-
Hemligheten till att få saker gjorda: Sätt ett datum
Många turismföretagare jag träffar har många bra idéer. De vill utveckla nya aktiviteter, testa en specialtur eller skapa ett grymt event, men de kommer aldrig till skott. Sätt ett datum!
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Mest under Destination och Mat/Dryck, men även Flyg, Konstateranden/Beslut/Rapporter och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Sverige vinner brons i prestigefyllda Bocuse d’Or 2025
Den svenske kocken Gustav Leonhardt och hans team vann brons i finalen av Bocuse d'Or 2025 den 27 januari i Lyon.
-
Grand Travel Award – Ekoturismpriset samt pris till hotell och transportörer
Den 13 februari 2025 arrangeras Grand Travel Award för 33 gången
-
Sylvia Nylin lämnar Destination Kalmar för nytt uppdrag i Sigtuna
I september 2022 började Sylvia Nylin som VD för Destination Kalmar. Nu går hon vidare till ett nytt uppdrag som VD för Destination Sigtuna.
-
Skansen ingår ett partnerskap med Stureplansgruppen
Stureplansgruppen blir från och med i år ny restauratör och kreativ partner till Skansen och Restaurang Solliden.
-
Framgångarna fortsätter för norrländska Arctic Bath
Arctic Bath, som slog upp sina dörrar för första gången 2020, har på en kort tid utvecklats till en framgångssaga.
-
Naturturismföretagen – uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning
Nu finns det en uppdaterad och mer lättillgänglig version av branschriktlinjer för utomhusmatlagning från Naturturismföretagen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 4 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan ganska jämnt fördelat på många kategorier so...
-
Järvsö lanserar nybörjarpaket med Sveriges första skidåkargaranti
Järvsö presenterar ett unikt paket för vuxna nybörjare som vill lära sig åka skidor. Med Sverige...
-
Naturturismföretagen – uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning
Nu finns det en uppdaterad version av branschriktlinjer för utomhusmatlagning från Naturturismföretagen...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Mat/Dryck, men äv...
-
-
Gästbloggare
-