-
Projekt Bärkraft har tagit fram en guide till hållbara besök
Trycket på naturen och lokalsamhället ökar i takt med fler besökare. För att underlätta för gäster att göra rätt under sin vistelse har Projekt Bärkraft tagit fram en hållbarhetsguide.
Guiden ger läsaren kunskap om hur den kan vara en mer ansvarsfull gäst genom att hjälpa till att bevara naturen och bidra till lokalsamhället under sitt besök.
“Vi hoppas att den här guiden kommer att hjälpa människor att ta hand om vår plats lite bättre. Vi har lagt stor vikt vid att inte skambelägga och komma med pekpinnar när vi tagit fram guiden, vi har velat att den ska uppfattas som en god vän som bara vill läsarens och platsens bästa.” Säger Carolin Vallgren, projektmedarbetare vid Gold of Lapland som varit med och tagit fram guiden.
Bygger bland annat på erfarenheter från destinationer
Idén om en guide föddes i samband med Projekt Bärkrafts arbete med att identifiera befintliga och framtida hårt belastade besöksmål.
Frågan om hur man kan förebygga att bekymmer uppstår på en specifik plats är inte lätt. Erfarenheterna från den norska projektparten Visit Helgeland har också haft betydelse.
“Vi var helt oförberedda på mängden besökare som kom till Helgeland pandemisommaren 2020! Hotell, campingplatser och stugbyar var fullbelagda och gästerna satte upp tält och husbilar lite här och var. Vi hade inte tillräcklig infrastruktur för att kunna hantera det med bland annat bristande parkeringsplatser och sophantering. Under vintern 2020 och våren 2021 har vi därför arbetat med kartläggning och förvaltningsplaner.” Säger projektmedarbetaren Laila Andersen från Visit Helgeland.
Ökad medvetenhet bidrar till välinformerade handlingar
Guiden är tillgänglig i tryckt och digitalt format och finns på svenska, engelska och tyska.
Den inleds med övergripande information om länet och övergår sedan till mer handgripliga tips och länkar som exempelvis skräphantering, parkering och terrängkörning. Guiden lyfter också hur snabbt en plats kan överbelastas om den taggas i sociala medier och inlägget blir viralt.
“För många är informationen i guiden kanske självklar, men inte för alla. Genom kunskap och ett ökat medvetande, kan vi som bor och verkar här tillsammans med våra besökare bidra till att fler gör bra, välinformerade val och handlingar.” Säger projektmedarbetare Anders Sandström, Visit Hemavan Tärnaby, som också varit med och tagit fram guiden.
Guiden finns tillgänglig för besöksnäringsföretag och kommuner att använda i egna digitala kanaler, målsättningen med de tryckta versionerna är att de ska finnas i receptioner, foajéer, stugor och andra platser där besökare vistas eller passerar.
Ni hittar hållbarhetsguiden här.
- Text: Gold of Lapland
- Foto: Gold of Lapland
-
Cityindex – mat och hotell lyfter Östersund till nya höjder
Nyligen presenterades Cityindex rapporten för Östersund. Omsättningen för stadskärnan ökade med 4 procent under 2023.
-
Allt för sjön 2025: Innovation och hållbar tillväxt i fokus
I en tid då båtbranschen står inför utmaningar visar Allt för Sjön en stark tro på mässmediet som en ovärderlig plattform.
-
Hemligheten till att få saker gjorda: Sätt ett datum
Många turismföretagare jag träffar har många bra idéer. De vill utveckla nya aktiviteter, testa en specialtur eller skapa ett grymt event, men de kommer aldrig till skott. Sätt ett datum!
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Mest under Destination och Mat/Dryck, men även Flyg, Konstateranden/Beslut/Rapporter och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Sverige vinner brons i prestigefyllda Bocuse d’Or 2025
Den svenske kocken Gustav Leonhardt och hans team vann brons i finalen av Bocuse d'Or 2025 den 27 januari i Lyon.
-
Grand Travel Award – Ekoturismpriset samt pris till hotell och transportörer
Den 13 februari 2025 arrangeras Grand Travel Award för 33 gången
-
Sylvia Nylin lämnar Destination Kalmar för nytt uppdrag i Sigtuna
I september 2022 började Sylvia Nylin som VD för Destination Kalmar. Nu går hon vidare till ett nytt uppdrag som VD för Destination Sigtuna.
-
Skansen ingår ett partnerskap med Stureplansgruppen
Stureplansgruppen blir från och med i år ny restauratör och kreativ partner till Skansen och Restaurang Solliden.
-
Framgångarna fortsätter för norrländska Arctic Bath
Arctic Bath, som slog upp sina dörrar för första gången 2020, har på en kort tid utvecklats till en framgångssaga.
-
Naturturismföretagen – uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning
Nu finns det en uppdaterad och mer lättillgänglig version av branschriktlinjer för utomhusmatlagning från Naturturismföretagen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 4 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan ganska jämnt fördelat på många kategorier so...
-
Järvsö lanserar nybörjarpaket med Sveriges första skidåkargaranti
Järvsö presenterar ett unikt paket för vuxna nybörjare som vill lära sig åka skidor. Med Sverige...
-
Naturturismföretagen – uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning
Nu finns det en uppdaterad version av branschriktlinjer för utomhusmatlagning från Naturturismföretagen...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Mat/Dryck, men äv...
-
-
Gästbloggare
-