-
Forskare i Sverige vill testa svenskt biobränsle och utveckla produktionen
Luleå tekniska universitet har beviljats finansiering av Energimyndigheten till en förberedande studie, för att förhoppningsvis inom ett par år producera och testa flygjetbränsle baserat på svenska skogsrester. Samtidigt så har Energimyndigheten även beviljat en förstudie om identifiering och utveckling av produktion av bioflygbränsle i Småland.
LTU studerar framtida möjligheter med biobränsle
”Huvudmålet med hela projektet är att tillhandahålla en teknisk och ekonomisk validering av konceptet; att flyga kommersiellt på svensktillverkat biojetbränsle, baserat på svenska skogsrester. Resultatet av studien ska klargöra förutsättningarna för en demonstration av hela värdekedjan från skogsbaserat råmaterial till flygjetbränsle. Det kan ses som ett förkommersiellt steg till faktisk användning av biojetbränslet inom kommersiellt flyg i Sverige. Vi vill visa att det här funkar i praktiken, och inte bara på pappret.” Säger Fredrik Granberg, projektledare och forskare inom energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Energimyndigheten bedömer studien som viktig för att utvärdera och analysera förutsättningarna och potentialen för flygbränsleproduktion via förgasning följt av Fischer Tropsch (FT)-syntes. Verkningsgraden till gröna produkter från de två mest lovande skogsråvarorna är cirka 40% med FT-tekniken.
”Vi anser att konceptet ger den kortaste och mest hållbara startsträckan för att kunna producera stora volymer bioflygbränsle för kommersiellt flyg i Sverige.” Fortsätter Fredrik Granberg.
Potentialen av biobränsle produktion i Småland identifieras
I syfte att förbättra tillgången till hållbart flygdrivmedel, undertecknade Växjö Småland Airport, med partners, en avsiktsförklaring tidigare i år. Den gäller en förstudie om identifiering av bioflygbränsleproduktion i Småland. Energimyndigheten har idag beviljat konsortiets ansökan och förstudien går därmed in i en ny fas.
Förstudieprojektet ”Från flis till flygplan i Småland” ska identifiera och utveckla det mest kvalificerade upplägget för en fungerande värdekedja av bioflygbränsleproduktion i Småland. Projektet kommer att pågå i 20 månader och är uppdelat i sex olika ansvarsområden.
”För att klara omställningen till ett fossilfritt flyg har skogen en betydelsefull roll att spela. Detta går hand i hand med vår vision om att bli Europas grönaste flygplats. Jag vill rikta ett särskilt tack till våra fantastiska partners som möjliggör detta tillsammans med oss.” Säger Eric Wickell, Kommersiell chef på Växjö Småland Airport.
- Text: Isa Mörk
- Foto: Växjö Småland Airport
-
Svenskarnas resvanor: Ökat intresse för att resa i Sverige 2025
Jämfört med för ett år sedan syns en ljusning för fritidsresandet och tjänsteresandet inom Sverige enligt en undersökning av Visita.
-
Nytt projekt ska stärka geoturism i Jämtland Härjedalen
Genom ett nytt treårigt projekt ska Sveriges geologiska undersökning arbeta för ökad geoturism i Jämtland och Härjedalen.
-
Tillgängligheten stärks när SAS utvidgar inrikestrafiken
En ny fas inom svenskt flyg inleds när SAS expanderar sitt linjenät. Inrikestrafiken koncentreras nu till Arlanda.
-
Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän firar 25 år
I 25 år har Nordiska Akvarellmuseet i Bohuslän byggt en plats där konst, natur och gemenskap möts. Nu är det dags att fira resan.
-
Ny rockfestival i Borgholms Slottsruin på Öland
I sommar lanseras ett nytt rockkoncept på Öland med tre legendariska metalband som intar scenen på ruinens innergård.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 52 -24
Inte så mycket men mest i kategorierna Konstateranden/Beslut/Rapporter samt Personal och dessutom en del under Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering för hundar på nyårsafton
Under nyårsnatten öppnar flygplatserna Arlanda, Malmö och Landvetter upp gratis långtidsparkering för hundar och deras ägare.
-
Liseberg lanserar ”Barnens Nyår” – ett magiskt firande för de yngre
i år sätter Liseberg barnens firande i fokus. Den 31 december hålls "Barnens Nyår" – ett färgsprakande nyårsfirande i Kaninlandet.
-
Ny destinationschef till Stöten i Sälen – Tomas Berg
Tomas Berg är nu tillbaka i Stöten i Sälen efter tre år som destinationschef för Skistar Sälen och som teknisk chef i Kläppen.
-
Höga Kusten: Tack för ett fint 2024 – och välkommen 2025!
När vi alla nu avslutar 2024, ser destinationsbolaget i Höga Kusten tillbaka på ett år fyllt av utveckling, framgång och nyläge.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Ny destinationschef till Stöten i Sälen – Tomas Berg
Var det längtan efter Sälens bästa backar? De soliga luncherna på uteserveringarna? Eller kanske chansen att vara...
-
Höga Kusten: Tack för ett fint 2024 – och välkommen 2025!
När vi alla nu avslutar 2024, ser destinationsbolaget i Höga Kusten tillbaka på ett år fyllt av utveckling, framg...
-
Tre Swedaviaflygplatser erbjuder gratis parkering för hundar på nyårsafton
Låt din fyrbenta vän fira ett lugnt nyår utan ljudet av smällare och raketer. Under nyårsnatten öppnar Swedavia f...
-
Liseberg lanserar ”Barnens Nyår” – ett magiskt firande för de yngre
Nyårsafton är en dag präglad av höga förväntningar, kalasmat och fest in i natten. En kombination som kan kännas ...
-
-
Gästbloggare
-